Film

Her kan du se de otte film, der knyttet sig til det trykte materiale.

Filmene handler om de to skoleelever, Magnus & Maja, der skal skrive opgave om, hvordan vi slipper af med de fossile brændstoffer. I deres søgen efter svar besøger Magnus og Maja CASE-forskerne. I de fire første film, hører eleverne om de problematikker der knytter sig til afbrænding af fossile brændstoffer og de udfordringer der er ved at skabe en energiforsyning baseret på vedvarende energi. Film 5-8 handler om de fire veje, som CASE-forskerne går, i forsøget på at omdanne energien fra sol, vind og vand til kemiske stoffer som hydrogen, ammoniak og ethanol, der kan gemmes og bruges som brændstoffer i transportsektoren.

 Film 1

Hvad er problemet?

 Film 2

Energi skifter form

 Film 3

Lagring af energi

 Film 4

Katalysatorer

 
Film 5

Fra miljøsyndet til eftertragtet råstof


 Film 6

Verdens bedste energikilde

 
Film 7

Affald på tanken

 
Film 8

Ammnoniak som grønt brændstof

 


Film 1: Hvad er problemet? (6:45) - Juni 2011 
85% af verdens energiforbrug dækkes af fossile brændstoffer. Men hvorfor brænder vi så meget olie, kul og naturgas af, når vi nu ved, at det forurener og udleder CO2? Følg Magnus og Majas jagt efter svar hos forskerne i forskningsgruppen CASE på DTU.
-> Næste film     -> Til toppen

Film 2: Energi skifter form (3:34) - Juni 2011 
Der findes mange forskellige former for energi. Uanset formen gælder det dog, at energi hverken kan fremstilles eller forsvinde, den kan kun skifte form. Maja og Magnus undersøger, hvordan solenergi bliver lavet om til energi i vind, bølger og planter.
-> Næste film     -> Forrige film     -> Til toppen

Film 3: Lagring af energi (4:32) - Juni 2011
Hvis vedvarende energi skal spille en afgørende rolle i fremtidens rene energiforsyning, skal vi lære at gemme energi til vindstille dage og mørke nætter. Det kræver, at vi kan lave vind- og solenergi om til kemisk energi, fx hydrogen eller ethanol.
-> Næste film     -> Forrige film     -> Til toppen



Film 4: Katalysatorer (5:51) - Juni 2011
En katalysator er et materiale, der sætter fart på kemiske reaktioner. Katalysatorer er nødvendige, hvis vi i fremtiden skal erstatte de fossile brændstoffer med vedvarende energi. Desværre er mange af de 'katte', der findes i dag, ikke gode nok, og ofte er de også alt for dyre. Derfor leder forskerne i CASE efter nye 'katte'.
-> Næste film      -> Forrige film     -> Til toppen

 



Film 5: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof (4:53) - Juni 2011
Hvis vi kunne lave brændstoffer af CO2, kunne vi spare på de fossile brændstoffer og udlede mindre CO2 til atmosfæren. Forskere i CASE på DTU prøver at udvikle katalysatorer, der kan bruges til at omdanne CO2 til brændstoffer, fx ethanol. Til deres forskning bruger de blandt andet DTUs supercomputer.
-> Næste film      -> Forrige film     -> Til toppen



Film 6: Verdens bedste energikilde (5:30) - Juni 2011
På 1½ time rammes Jorden af så meget energi fra Solen, at det kan dække verdens samlede energiforbrug i et år. Derfor er Solen et oplagt rent alternativ til de fossile brændstoffer. Forskerne i CASE vil lave brændstoffet hydrogen fra sol og vand. 
-> Næste film      -> Forrige film      -> Til toppen

Film 7: Affald på tanken (3:38) - Juni 2011
Hvordan udnytter vi biomasse uden samtidig at tage maden ud af munden på verdens befolkning? I CASE forsøger forskerne at omdanne de dele af biomassen, som vi ikke spiser - affald, plante- og trærester - til brændstoffer. 
-> Næste film     -> Forrige film     -> Til toppen




Film 8: Ammoniak som grønt brændstof (5:13) - Juni 2011
Ammoniak bruges som kunstgødning, men er også et godt brændstof. Derfor vil forskerne lave ammoniak ved hjælp af strøm fra vindmøller. I jagten på en billig metode til at fremstille ammoniak, studerer de enzymer i naturen.
-> Forrige film     -> Til toppen