Kapitel 5: Ammoniak som grønt brændstof

Populært molekyle bliver nyt brændstof
Kapitel 5 handler om ammoniak. Det lille molekyle frigiver store mængder energi og udleder ingen CO2 ved forbrænding. Forskerne vil fremstille ammoniak med energi fra sol og vind, og rodbakterier i ærteblomster ved, hvordan det skal gøres.

  Lær mere

Her finder du links, der uddyber emnerne i kapitel 5.


Nitrogen
 FILM    Nitrogen (4:03) - af the European Science Foundation programme "Nitrogen in Europe" 11.04.11
Planterne har brug for nitrogen for at vokse, og vi mennesker bruger nitrogen både til gødning, nylonstrømper, tandpasta og sprængstoffer. Men for meget nitrogen er skidt for både vores drikkevand, luft og jord. Se mere om nitrogen. Ingen tale, engelske undertekster.

 FILM   'Fun With Liquid Nitrogen - Cool Science Experiment' - Steve Spangler Science
Fast nitrogen smelter ved -210 grader og koger ved -196 grader! Se sjove eksperimenter med iskold flydende nitrogen. 

Lyn_NatGeo

FOTO   Se kæmpe lyn, dobbeltlyn, lyn der rammer byer og vand i National Geographics billedgalleri
Nitrogen består af to nitrogenatomer. De to atomer er bundet sammen af en af de stærkeste kemiske bindinger der findes. Når det lyner, frigives der så store mængder energi, at de kan spalte nitrogen.

Ammoniak
 ARTIKEL    'Kunstgødning og ammoniak – historien om hvordan et molekyle holder liv i halvdelen af verdens befolkning' - af forskningskemiker Kim Johannsen, Haldor Topsøe A/S Juni 2009
Næsten alle typer kunstgødning indeholder en masse ammoniak, da planterne har brug for ammoniak til at gro. Læs mere om ammoniak, hvordan det fremstilles og dets betydning for verdens befolkning.

 FILM    Chlorine and war (4:03) - af the Periodic Table 22.04.15
I 2015 er det den sørgelige 100 års dag for starte på brugen af giftgas i krig. Under første verdenskirg blev den giftige klorgas brugt af tyskerne mod franske og canadiske soldater. En af ophavsmændene til gassen var den tyske kemiker Fritz Haber, der samtidig også var med til at udvikle det, der er blevet kaldt den vigtigste opfindelse i det 20. århundrede, nemlig opfindelsen af en metode til industriel fremstilling af ammoniak og dermed forudsætningen for at kunne brødføde verdens voksende befolkning. Engelsk tale.