Kapitel 3: Verdens bedste energikilde

Sol er der nok af
Vi bruger mere og mere energi, men hvor skal den komme fra i fremtiden? Svaret hænger lige over vores hoveder. Kapitel 3 handler om solenergi.

  Lær mere

Her finder du film, spil og spændende links, der uddyber emnerne i kapitel 3.

Spil og Test dig selv
 SPIL   Test din viden om energi, klima, fysik, det periodiske system og meget mere.

Solen
 FILM   Smelt sten med solskin (1:44) - BBC-optagelse på YouTube 01.10.10
Solen udsender konstant enorme mængder energi. Ved at koncentrere Solens stråler, smelter en forsker sten med sol! Engelsk tale. 

 FILM   'KlimaNØRD - Emils kæmpelup' (1:41) - DR-optagelse på YouTube 04.01.10
Klimanørden Emil viser hvor meget energi der er i koncentreret sollys.

 FILM  'Superstjernen' (39:18) - Viden Om, DR2 >25.03.11 
Solen er det største, tungeste og mest voldsomme stjerne i Jordens nærhed. Med verdens kraftigste solteleskop har forskerne set magnetiske tornadoer, der bryder den kogende overflade, som store gyldne buer. Solens koronae er så varm, at den ville riste Jorden til trækul, hvis ikke det var for vores atmosfære.

 FILM   'Solen og energikilderne - Big Bang' - animation fra Økolariet 15.01.10
Solen udsender konstant enorme mængder energi. Samtidig skaber Solen næsten alle de energikilder, som vi benytter os af, fra olie og kul til vind og biomasse.

 ARTIKEL  'Solen er drivkraften bag vejret' - af Malene Steen Nielsen Flagga, Viden OM, DR2
Solen er dynamoen bag alt vejr på vores klode. Både vinde, der fødes ved ækvator, regn, snestorme og tordenvejr. Følg med Solens energi fra den først trænger ind i vores atmosfære til den rammer hav og land og skaber alle de vejrfænomener vi kender.

 ARTIKEL  'Solen før, nu og i fremtiden' - Viden Om, DR2
Solen er en stjerne og som sådan en kilde af energi. Den forsyner os med varme og lys og er forudsætningen for alt liv. Sollyset har igennem millioner af år næret planter på jorden, og superstjernen har brændstof nok til adskillige milliarder år mere.

 EKSPERIMENT   Byg din egen solovn (3:40) - en demonstration fra the Questacon Science Squad i Sydney 07.01.09
Videoen viser, hvordan du bygger en soldrevet ovn. Det eneste, du skal bruge, er en tom pizzabakke, sølvpapir, plastik, lidt snor, et søm og en tegnestift. Videoen er på engelsk, men let at forstå. Tip: Hvis du vil gøre din ovn endnu bedre, kan du stille spejle op rundt om pizzabakken. Du kan også lægge et termometer ind i ovnen og konkurrere med dine venner om, hvem der kan lave den varmeste ovn.

Solceller 
 ARTIKEL  'Solceller - Et strålende svar på den indlysende udfordring' (pdf) - Nye kemiske horisonter, DTU 2006
Der er store perspektiver i at udnytte dens enormt righoldige energi gennem solceller. Vi har allerede taget de første skridt mod at høste denne energi, men der er lang vej tilbage, før vi for alvor kan tale om at udnytte solen effektivt. Udfordringen er central, for en forbedret udnyttelse af solens energi kan på længere sigt vise sig at være den eneste mulige løsning på vores klodes voksende energiforbrug.

Fotosyntese
 WEB  Fotosyntese - Skoven i Skolen, hjemmeside med undervisningsmaterialer om skov og træ.
I leksikonet kan du læse mere om fotosyntese: Fx hvordan vokser og udvikle planter og træer sig, hvordan bruger de Solens energi, og hvor i planterne foregår fotosyntesen?

Hydrogensamfundet
 FILM   'Brintpillen' (28:24) - Viden Om, DR2 20.09.05
Brintpillen kan blive et stort skridt på vejen mod et samfund, der har erstattet den forurenende olie og gas med ren hydrogen(brint) til alt fra biler og busser over mobiltelefoner og pc´ere til huse og fabrikker. Se Viden Om's spændende udsendelse om brintpillen. 

CASE's fotokatalyseprojekt 
FILM 'Kampen om Solen' (38 min.) - Dokumentar om CASE forskernes arbejde med at udvikle nye metoder til at høste og gemme Solens energi. Produceret af DR i 2011.