Kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet brændstof

Kan vi lave brændstof af CO2
Meget tyder på, at Jorden er ved at få et hedeslag, fordi vi udleder for meget CO2 til atmosfæren. Hvis vi kan lave CO2 om til brændstoffer, kan det lille molekyle i stedet blive et eftertragtet råstof. Det handler kapitel 2 om.

  Lær mere

Her finder du film, spil og spændende links, der uddyber emnerne i kapitel 2.

Spil og Test dig selv
 SPIL   Test din viden om energi, klima, fysik, det periodiske system og meget mere.  Cut_Emissions_SpilLiving Together! er et spil, hvor du kan efterligne en situation, hvor du deler en lejlighed med tre venner. Din opgave i spillet er at holde jeres udledning af CO2 så lav som muligt. Prøv spillet, og se hvor godt du klarer dig. NB: Spillet er kun lavet på engelsk.
CO2 som råstof 
 ARTIKEL   'Norge bygger verdens første CO2-baserede plastfabrik' - Nyhed på ing.dk (Ingeniøren) 01.02.12
Det norske firma Norner bygger verdens første pilotanlæg, der anvender CO2 som råstof i produktion af plast.

Drivhuseffekten
Film_Drivhuseffekten_Energimuseet FILM  'Sådan virker drivhuseffekten' - film fra Energimuseet
I denne film kan du ser, hvordan drivhuseffekten virker, og hvad der sker, hvis der bliver for meget eller for lidt af den.greenhouse-gases COMPUTERMODEL  Drivhusgasser - Computermodel om drivhuseffekten
I denne aktivitet vil du bruge en computermodel til at udforske hvordan jordens atmosfære påvirker energibalancen mellem indgående og udgående stråling. Ved at tilføje og fjerne skyer og drivhusgasser kan du ændre på, hvor meget varme der fanges i Jordens atmosfære. NB: Bemærk at aktiviteten er på engelsk og at du skal downloade programmet til din computer, før du kan bruge det.

 ANIMATION  Animation over udviklingen i atmosfærens CO2-koncentration fra 800.000 år tilbage indtil 2009
Fra Earth System Research Laboratory ved U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Bæredygtig Ferie
 WEB   Grøn ferie på Samsø 17.01.12
Tag på grøn ferie på Samsø og besøg energiakademiet, der i sommermånederne har udstillinger om de mange projekter i vedvarende energi som øen byder på.

Gas og gys i Camereoun 
 ARTIKEL   'Defusing Africa's killer lakes' - Kevin Krajick, Smithsonian magazine 01.09.03

I en afsidesliggende region af Cameroun, tager et internationalt hold af forskere ekstraordinære skridt for at forebygge gentagelsen af en dødsensfarlig naturkatastrofe. NB: Artikel på engelsk.